Uwielbiam tę zdrową, sezonową zupę. Jest pożywna, pyszna i robię ją na poczekaniu

Dodano:
Zupa krem z dyni Źródło: Shutterstock / Julie208
Zupa z dyni jest jednym z moich ulubionych, wrześniowych przysmaków. Doskonale syci, a jest szybka w przygotowaniu. Zupa krem z dyni wspaniale smakuje doprawiona aromatycznymi przyprawami, podana z kleksem śmietany i grzankami.

Uwielbiam dynię. Piekę z niej ciasta, dodaję do curry i sosów. Jednak najbardziej lubię dyniową zupę krem. Smakuje wyśmienicie, syci na długie godziny, a przy tym robię ją dosłownie w kilka chwil. Dlatego często traktuję ją, jak zupę awaryjną. Najczęściej podaję ją z kleksem śmietany i domowymi grzankami. Taki zestaw przypadł do gustu całej mojej rodzinie.

Jaka dynia jest najlepsza na zupę?

Istnieje ponad 20 gatunków dyni, jednak nie każdy nadaje się na zupę. Tu najlepiej sprawdzają się mięsiste odmiany, które po ugotowaniu i zmiksowaniu tworzą aksamitny krem. Ja zwykle sięgam po popularną dynię Hokkaido. Ma tę zaletę, że nie trzeba jej nawet obierać ze skórki. Wystarczy umyć, pokroić na kawałki i usunąć miąższ z pestkami. Na zupę świetnie sprawdzi się też dynia piżmowa. Jej maślany smak dobrze komponuje się z przyprawami, którymi doprawiam potrawę. Dyni piżmowej również nie trzeba obierać ze skórki.

Jak zrobić zupę krem z dyni?

Przygotowanie zupy krem z dyni nie jest trudne. Najwięcej czasu zabiera tu pokrojenie warzyw. Zupę można zrobić w wielu wariantach smakowych. Wszystko zależy od tego, na co mamy akurat ochotę. Świetnie smakuje na słodko z dodatkiem soku z pomarańczy. Miłośnikom orientalnych potraw z pewnością przypadnie do gustu zupa dyniowa doprawiona pastą curry i mleczkiem kokosowym. Dziś pokażę wam jednak przepis na prostą, tradycyjną zupę dyniową z dodatkiem ziemniaków.

Przepis: Zupa-krem z dyni

Aksamitna zupa dyniowa z dodatkiem ziemniaków

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g dyni Hokkaido
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 750 ml gorącej wody lub bulionu
  • szczypta chilli
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywDynię umyj, usuń z niej pestki, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
  2. Smażenie warzywW garnku rozpuść masło. Wsyp do niego dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek. Przesmaż je, a potem duś na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  3. Gotowanie zupyMiękkie warzywa zalej gorącą wodą lub bulionem. Gotuj zupę około 10 minut. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem, imbirem i chilli. Zblenduj na gładki krem, podawaj np. z kleksem śmietany, mini-grzankami, posypaną pestkami dyni.

Wskazówka: Przyprawę chili możecie zastąpić płatkami chili, a kleks śmietany mleczkiem kokosowym.

Jak przygotować szybki bulion na zupę z dyni?

Zupę krem z dyni warto przygotować np. na rosole. Jeśli jednak nie macie go pod ręką, możecie ugotować szybki, warzywny bulion. Wystarczy, że ugotujecie włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, mały kawałek selera i pół pora) z dodatkiem liścia laurowego, ziaren ziela angielskiego, soli i pieprzu w 750 ml wody. Gorącym bulionem zalejcie podduszone warzywa i całość gotujcie kilka minut. Przed zblendowaniem wyjmijcie tylko z zupy liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...